Fantasy

Recensie: Godin bij Vergissing – Deel 1 – Partholon Trilogie – P.C. Cast

9200000009983948

Beschrijving

Al heeft Shannon Parker als lerares Engels voor heel wat hete vuren gestaan, zelfs voor haar is het wat bizar om eerst op mysterieuze wijze te worden aangetrokken door een Keltische pot, dan met haar auto in een heftige storm verzeild te raken en door haar spiegelbeeld een vuurbal in gelokt te worden, om uiteindelijk geradbraakt wakker te worden in een andere wereld.

Een mythische wereld zonder auto’s, computers of opstandige pubers, waarin ze van identiteit heeft geruild met ene Rhiannon – incarnatie van de godin Epona – die op het punt staat in het huwelijk te treden met… een centaur. Shannon mag dan altijd een paardenmeisje zijn geweest en, toegegeven, de centaur in kwestie is een zeer aantrekkelijk exemplaar, maar wat moet een simpel meisje uit Oklahoma nu met een half paard als echtgenoot?

Dat Rhiannon meer goede redenen had om met haar van wereld te wisselen beseft Shannon niet lang … daarna, wanneer ze ontdekt dat haar nieuwe wereld, het rijk Partholon, door een leger bloeddorstige gevleugelde monsters wordt bedreigd.

Terwijl deze Fomorianen gruwelijk huishouden in Partholon, trekt Shannon samen met haar centaur – met wie ze het inmiddels méér dan goed kan vinden – ten strijde. Zal het haar lukken te overleven en een manier te vinden om naar huis terug te keren?

Recensie

Wanneer Shannon aankomt bij de antieke veiling wordt ze door een aparte man de weg naar de parkeerplaats gewezen. De veiling schijnt achter in een hele grote tuin te zijn en er staat van alles tussen, beelden, meubels, potten, vazen etc.

Wanneer ze van de veiling vertrekt beginnen zich donkere wolken te vormen en al gauw begint het keihard te regenen en te waaien. Terwijl ze met al haar kracht probeert de auto op de weg te houden word alles zwart. Wanneer ze niet veel later haar ogen open doet ziet ze gelukkig bekenden gezichten, maar toch is er iets anders aan ze, maar wat kan ze niet helemaal plaatsen. Als ze weer helemaal bijgekomen is merkt ze dat ze ergens anders is. Waarom hangen er fakkels aan de muren en geen lampen?

Op een of andere manier schijnt ze vanuit haar oude vertrouwde Oklahoma in Partholon te zijn beland. Een soort van parallelle wereld. Shannon kijkt haar ogen uit, maar mist het thuis toch heel erg. Ook maakt de gedachte aan Rhiannon die dus in haar wereld rondloopt haar ongerust. Maar zodra ze er achterkomt dat de Fomorianen steeds dichterbij dreigen te komen en alleen maar verderf met zich meebrengen, vermant Shannon zich en probeert er alles aan te doen om de mensen die in Partholon leven te beschermen. Maar of haar dat gaat lukken?

Het verhaal begint leuk en luchtig, en voor je het weet bevind je je in Partholon. De overgang in het boek is goed en duidelijk beschreven, waardoor je het echt met Shannon meebeleefd. Ook vond ik het idee dat personages een soort gelijke dubbelganger hebben in de gewone wereld erg leuk en interessant om te lezen. Dit zorgt voor veel grappige maar ook ongemakkelijke situaties voor Shannon en de mensen om haar heen.

Verder vond ik het heel leuk om eens te lezen over een wat ouder hoofdpersoon, sommige grapjes over John Wayne begreep ik niet helemaal maar dat deed niet veel aan het verhaal af.


Recensie: Godin uit Vrije Wil – Deel 2 – Partholon Trilogie – P.C. Cast

9200000014654164

Beschrijving
Het was even wennen, maar het bevalt Shannon Parker eerlijk gezegd prima in Partholon. Het leven als de incarnatie van de godin Epona is… nou ja, goddelijk! Ze wordt bediend door ijverige dienstmaagden, en haar huwelijk met ClanFintan mag gerust ideaal genoemd worden – wie had ooit gedacht dat getrouwd zijn met een centaur zo romantisch zou zijn.

Ze begrijpt dan ook niet waarom haar de laatste tijd zo’n onbestemd gevoel bekruipt, alsof er gevaar dreigt, alsof er in de schaduwen iets op haar loert. Een onzinnige angst, want ze is hier volkomen veilig. Ze wordt vereerd, en er is een heel leger krijgers om haar te beschermen.

Net als het haar lukt weer te ontspannen, gebeurt het. Ze wordt door een onstuitbare kracht uit het veilige Partholon weggezogen en teruggeworpen in haar oude wereld. Als ze uit alle macht probeert terug te keren naar ClanFintan, blijkt dat het duistere … kwaad dat ze dacht te hebben verslagen – de duivelse Nuada – uit de dood is herrezen. Hij zweert dat hij Shannons dierbaren zal vernietigen, en ze ontdekt dat hij hierbij wordt geholpen door een oude bekende: Rhiannon…

Shannon heeft geen andere keus dan de strijd aangaan met Nuada – een strijd die bij voorbaat verloren lijkt. Kan het haar toch lukken het kwaad te verslaan? En zal ze ooit terugkeren naar Partholon en naar ClanFintan, de liefde van haar leven?

Recensie
De strijd met de Fomorianen is gestreden en het volk is weer bezig hun levens op te pakken en de schade van de oorlog te herstellen. Tijdens een uitje gebeurd er iets raars en voordat Shannon beseft dat hetgeen wat gebeurd iets helemaal verkeerd is, is het te laat. Wanneer ze bij komt kijkt ze recht in de vertrouwde ogen van ClanFintan, of niet? Nee hij is hem helemaal niet! Hij blijkt zijn evenbeeld te zijn! Tot groot verdriet van Shannon blijkt ze weer terug in haar eigen wereld te zijn beland. Maar waarom en hoe?

Terwijl ze wanhopig een weg terug naar haar nieuwe thuis in Partholon te vinden leert ze Clint, het evenbeeld van haar man, beter kennen. Ze vind het steeds moeilijker niets voor hem te voelen, hij is namelijk sprekend ClanFintan. Hij is net zo teder en zorgzaam en ziet er net zo fantastisch uit ondanks dat hij het paardenlijf mist.

Ondanks dat ze iedereen in Oklahoma heeft gemist wilt ze kostte wat kost terug, maar wordt ondertussen verhinderd door Rhiannon. Zij leeft nu al een tijdje als haar in Oklahoma en schijnt er erg actief bezig te zijn geweest. Ze heeft dan ook al een flinke reputatie opgebouwd wat het voor Shannon nog eens allemaal moeilijker maakt. Als klap op de vuurpijl blijkt Nuada, die ze dacht verslagen te hebben, te zijn teruggekeerd. En hij wordt geholpen door Rhiannon!

Shannon heeft hier geen leger die kan helpen vechten en zal alleen de strijd tegen Nuada aan moeten gaan om te zorgen dat hij de mensen van wie ze houdt met rust laat. Lukt het haar om Nuada voor eens en voor altijd te verslaan en terug te keren naar huis?

Ik vond dit een bijzonder deel. Doordat er in het eerste deel wordt aangegeven dat Shannon nooit meer terug kan naar Oklahoma door met Rhiannon van plaats te wisselen aangezien ze hierdoor zou sterven, had ik niet verwacht dat ze nog terug zou keren naar haar eigen wereld. Ik vond de draai aan het verhaal dan ook erg leuk gevonden. Hoewel de John wayne grapjes nog voorbij komen lijkt het een stuk minder vaak dan in deel 1. Dat is prettig, omdat ik ze niet altijd begreep omdat ik niet echt bekend ben met John Wayne.

Je merkt hoe Shannon worstelt met haar gevoelens voor Clint omdat hij sprekend haar man is. Ik vind dat die worstelingen erg goed zijn beschreven, ik kan mij de frustratie, de verwarring maar ook de vlinders zo goed voorstellen die Shannon moet voelen dat ik echt met haar meeleefde.

Een heerlijk boek waar ik een traantje bij moest wegpinken!


Recensie: Godin van Nature – Deel 3 – Partholon Trilogie – P.C. Cast

9200000020987374

Beschrijving
Zij, de incarnatie van een godin? No way! Morrigan mag dan altijd hebben geweten dat ze anders was dan haar oppervlakkige vriendinnen – zeg nu zelf, echt normaal is het niet als je stemmen hoort, vlammen uit je handen kunt laten komen en met bomen kunt praten – maar zoiets bizars heeft ze nog nooit gehoord. En dat wil wat zeggen, na alle absurde verhalen die haar grootouders haar hebben verteld over Partholon, de mythische wereld van haar moeder, Rhiannon.

Toch blijkt er geen woord van gelogen, wanneer Morrigan zich na een ijzingwekkende ervaring ineens in diezelfde parallelle wereld bevindt. In deze wereld zijn haar krachten als uitverkorene van de godin groter dan ze ooit voor mogelijk heeft gehouden, en blijkt er ook nog eens een beestachtig aantrekkelijke, eh… centaur naar haar gunsten te dingen.

Maar helemaal zonder twijfel is Morrigan niet. Want wie zegt haar dat de stem die … ze steeds in haar hoofd hoort die van haar godin is, en niet van de duistere god Pryderi? Ze was er immers al vroeg voor gewaarschuwd dat hij haar in zijn macht wilde hebben. Als dat zo is, lukt het haar dan wel de verleiding van het kwaad te weerstaan en te kiezen voor het goede? Zelfs als dat betekent dat ze alles wat haar lief is zal verliezen?

Recensie
Morrigan is de dochter van Rhiannon en wordt op gevoed door de ouders van Shannon. Als baby werd ze naar hen toegebracht en ondanks dat Rhiannon voor veel narigheid heeft gezorgd, konden de ouders van Shannon het kleine meisje niet aan haar lot overlaten. Omdat Morrigan officieel in Partholon thuis hoort, besluiten de ouders van Shannon haar daar zo veel mogelijk over te vertellen. Zo vertellen ze haar alles wat te maken heeft met de godin van Epona en de rituelen die erbij komen kijken. Hoewel ze de verhalen een beetje vreemd vind, vind ze het erg fijn om met haar grootouders te kunnen kletsen. Soms hoort ze stemmen en weet ze niet goed wat ze er mee doen moet en kan dan altijd bij hen terecht zonder dat ze haar voor gek verklaren.

Ook al vertellen haar grootouders haar dat ze op haar eigen oordeel moet vertrouwen, het maakt het wel lastig niet te weten wie er tegen je praat en je misschien naar de verkeerde aan het luisteren bent. En dat maakt het allemaal niet makkelijk.

Zal het Morrigan lukken om de duistere stem te weerstaan? En kan ze ooit naar Partholon?

Ik vond dit boek een leuk einde van de serie. Er liep een hoop anders dan ik had verwacht en dat maakte het voor mij erg interessant om verder te lezen. Ook vind ik dat de strubbelingen van Morrigan goed omschreven zijn waardoor ik mij erg goed kon in leven in haar worsteling met de stemmen en de gevoelens over haar krachten.

Wel vond ik het erg jammer dat er minder over Shannon en haar eigen dochter in voorkwam. Maar het verhaal van Morrigan was leuk en spannend genoeg om het gehele laatste deel te vullen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s